Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 140 g mąki owsianej
- 25 g drożdży
- 400 ml wody - ciepłej, przegotowanej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 6 łyżek płatków owsianych + do posypania
Opis dania
W dzisiejszych czasach, kiedy supermarkety zawładnęły rynkiem, trudno już o dobry chleb, który nie jest nafaszerowany zbędnymi spulchniaczami. Właśnie z tego względu już od jakiegoś czasu pieczywo kupuję sporadycznie, zwykle gdy nie mam czasu na upieczenie chleba w domu. Dość sporo osób pytało mnie o sprawdzony przepis na chleb i wiele wyszukiwało go na stronie. Z racji dużego zainteresowania tematem, postanowiłam stworzyć na blogu kategorię dedykowaną właśnie domowemu chlebowi i bułkom, tak więc dziś przedstawię Wam pierwszy chleb z serii, czyli chleb z mąki owsianej, z dodatkiem płatków owsianych.
Taki chlebek owsiany jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo zawsze się udaje – o ile dobrze trzymamy się ilości składników podanych w przepisie. No to jak, wyruszacie razem ze mną w niezwykle aromatyczną podróż, jaką jest pieczenie domowego chleba? 😉
Podane proporcje wystarczą na przygotowanie jednego chleba owsianego w keksówce 30 cm.
Przygotowanie
1 Gotowe | Do ciepłej wody wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić na około 5-10 minut. |
2 Gotowe | Rozpuszczone w wodzie drożdże dodać do suchych składników, całość dokładnie wyrabiać, przez około 10 minut. Można w tym celu użyć robota z hakiem. Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie, najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto na chleb owsiany jest dość rzadkie. |
3 Gotowe | Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione (nie powinno być w nim grudek mąki), miskę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość- zajmie to około 1 godziny. |
4 Gotowe | Po wyrośnięciu ciasto jeszcze delikatnie zamieszać, w celu jego odgazowania. Ciasto na chleb owsiany przełożyć do keksówki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównać. Wierzch posypać płatkami owsianymi, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. |
5 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Nie ma to jak pyszny domowy chlebek 🙂 i do tego z płatkami owsianymi.
Na 500 g mąki można dać trochę mniej drożdży bo i tak wyrośnie, a przy okazji później nic nie czuć. Ostatnio dałem na chlebek pszenno – orkiszowy (600 g mąki łącznie) około 18 g świeżych drożdży na zaczyn. Wyszedł piękny bochen pieczony bez keksówki.
Zgadzam się 🙂
Hej ! Chlebek bardzo dobry tylko mi się bardzo kruszy ☹️
Chlebek owsiany należy do tych kruszących, jednak następnym razem można spróbować dodać troszeczkę więcej wody. Ale ważne, by nie przesadzić bo zrobi się zakalec. 🙂
Elcio! A pieczony był w kąpieli wodnej?
Witam, a jak duża ma być keksowka…? Bo mam różne…
Robię w keksówce 28 cm 🙂
A można użyć mąki ryżowej, kukurydzianej czy też sojowej zamiast przeszennej ?
Można poeksperymentować. 🙂 Nie gwarantuję jednak, że chlebek wyjdzie. 🙂
Robię chlebuś i ładnie wyrósł, wstawiłam do piekarnika zgodnie z zaleceniami i… opadł 🤔😢
Wydaje mi się, że to przyczyna zbyt wyrośniętego ciasta. Następnym razem proszę skrócić czas wyrastania chlebka w keksówce, to powinno pomóc.
Jeśli jednak problem znów się pojawi, proszę dodać do ciasta odrobinkę więcej mąki. 🙂
Czy mąkę pszenną mozna wymienić na orkiszową?
Jak najbardziej 😊