Chleb owsiany
z płatkami owsianymi

Chleb owsiany z płatkami owsianymi

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

350 g mąki pszennej
140 g mąki owsianej
25 g drożdży
400 ml wody - ciepłej, przegotowanej
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
6 łyżek płatków owsianych + do posypania

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszych czasach, kiedy supermarkety zawładnęły rynkiem, trudno już o dobry chleb, który nie jest nafaszerowany zbędnymi spulchniaczami. Właśnie z tego względu już od jakiegoś czasu pieczywo kupuję sporadycznie, zwykle gdy nie mam czasu na upieczenie chleba w domu. Dość sporo osób pytało mnie o sprawdzony przepis na chleb i wiele wyszukiwało go na stronie. Z racji dużego zainteresowania tematem, postanowiłam stworzyć na blogu kategorię dedykowaną właśnie domowemu chlebowi i bułkom, tak więc dziś przedstawię Wam pierwszy chleb z serii, czyli chleb z mąki owsianej, z dodatkiem płatków owsianych.

Taki chlebek owsiany jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo zawsze się udaje – o ile dobrze trzymamy się ilości składników podanych w przepisie. No to jak, wyruszacie razem ze mną w niezwykle aromatyczną podróż, jaką jest pieczenie domowego chleba? 😉

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie jednego chleba owsianego w keksówce 30 cm.

Przygotowanie

1
Gotowe

Do ciepłej wody wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić na około 5-10 minut.
W tym czasie mąkę pszenną i mąkę owsianą przesiać do miski, dodać cukier, sól i płatki owsiane, lekko zamieszać.

2
Gotowe

Rozpuszczone w wodzie drożdże dodać do suchych składników, całość dokładnie wyrabiać, przez około 10 minut. Można w tym celu użyć robota z hakiem. Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie, najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto na chleb owsiany jest dość rzadkie.

3
Gotowe

Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione (nie powinno być w nim grudek mąki), miskę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość- zajmie to około 1 godziny.

4
Gotowe

Po wyrośnięciu ciasto jeszcze delikatnie zamieszać, w celu jego odgazowania. Ciasto na chleb owsiany przełożyć do keksówki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównać. Wierzch posypać płatkami owsianymi, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

5
Gotowe

Keksówkę delikatnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, po wstawieniu chleba temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Chleb z płatkami owsianymi piec przez około 60 minut. Po upieczeniu chlebek wyciągnąć z keksówki i wystudzić na kratce.

Wskazówka:

  • Jeśli wyrównanie ciasta na chleb owsiany sprawia nam problem (ciasto klei się do łyżki), możemy wspomóc się odrobiną wody. Wystarczy zanurzyć łyżkę w wodzie i wygładzić ciasto, a następnie posypać płatkami owsianymi.
  • Jeśli podczas pieczenia zauważymy, że nasz chlebek owsiany zacznie spiekać się zbyt mocno z wierzchu, a czas pieczenia jeszcze nie upłynął, wierzch można przykryć folią aluminiową.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

bułeczki mleczne
następny
Bułeczki maślane/mleczne (słodkie bułeczki z makiem)

Komentarze Ukryj komentarze

Na 500 g mąki można dać trochę mniej drożdży bo i tak wyrośnie, a przy okazji później nic nie czuć. Ostatnio dałem na chlebek pszenno – orkiszowy (600 g mąki łącznie) około 18 g świeżych drożdży na zaczyn. Wyszedł piękny bochen pieczony bez keksówki.

Chlebek owsiany należy do tych kruszących, jednak następnym razem można spróbować dodać troszeczkę więcej wody. Ale ważne, by nie przesadzić bo zrobi się zakalec. 🙂

Wydaje mi się, że to przyczyna zbyt wyrośniętego ciasta. Następnym razem proszę skrócić czas wyrastania chlebka w keksówce, to powinno pomóc.
Jeśli jednak problem znów się pojawi, proszę dodać do ciasta odrobinkę więcej mąki. 🙂

Skomentuj