Garnki i patelnie są niezbędne. Stanowią budulec naszej kuchni oraz każdego dania, które jest w nich przygotowane. Pomagają nam w przygotowaniu najbardziej wymagających, wieloskładnikowych potraw oraz w tych podstawowych, jak jajecznica. Ale nie wszystkie garnki i patelnie są sobie równe. Niektóre są lepsze do duszenia, inne do smażenia, a jeszcze inne do robienia zapasów. Niektórzy używają garnków stalowych, inni żeliwnych lub emaliowanych. Dzisiaj zajmiemy się tymi ostatnimi.
Garnki i patelnie są niezbędne. Stanowią budulec naszej kuchni oraz każdego dania, które jest w nich przygotowane. Pomagają nam w przygotowaniu najbardziej wymagających, wieloskładnikowych potraw oraz w tych podstawowych, jak jajecznica. Ale nie wszystkie garnki i patelnie są sobie równe. Niektóre są lepsze do duszenia, inne do smażenia, a jeszcze inne do robienia zapasów. Niektórzy używają garnków stalowych, inni żeliwnych lub emaliowanych. Dzisiaj zajmiemy się tymi ostatnimi.
Czym jest emalia?
Oto co powinniście wiedzieć: powłoka, którą pokryty jest każdy garnek emaliowany, to powłoka stworzona z roztopionych drobinek szkła, zatopiona w stali w wysokich temperaturach. Szklista powłoka, zwana również ceramiczną daje możliwość stworzenia garnków emaliowanych w różnych kolorach, od standardowych mocnych barw po pastele. Wiemy doskonale, że garnki emaliowane pastelowe to wasz ulubiony produkt.
W kuchni najbardziej liczy się powłoka garnków i patelni, szklista i gładka, która działa jak obrus na stole– chroni to, co pod nią. Garnki ze szklistą powłoką emaliowaną to nie tylko ochrona i bezpieczeństwo w użytkowaniu. To również piękny wygląd, co jest znaczące w każdej kuchni.
Za co kochamy emalię?
Garnki emaliowane, to przede wszystkim wysokiej jakości powłoka szklista, która pokrywa stal i zapobiega przenikaniu substancji do żywności. Idealnie gładka powłoka emaliowana sprawia, że nasze potrawy nie zmienia smaku. Garnki emaliowane to również dobry przewodnik ciepła, a kolory dodane podczas procesu emaliowane są przyjemne dla oka. Kto z Was nie lubi garnków, które można dopasować do wyglądu swojej kuchni?
Jak gotować w garnkach emaliowanych?
Nie ma zbyt szczególnych zasad, jeśli chodzi o gotowanie w garnkach emaliowanych. Można mieszać i gotować na wolnych ogniu. Pamiętać należy jednak o delikatnej powłoce emaliowanej, która nie lubi wysokich skoków temperatur, czyli podgrzewania na dużym ogniu w krótkim czasie oraz podgrzewania garnków wyciągniętych prosto z lodówki. Jeśli chcesz, aby Twoje naczynia emaliowane żyły długo i szczęśliwie, zostaw mocne smażenie dla innej patelni z Twojego arsenału. A kiedy przygotowujesz swój ulubiony gulasz lub inną duszoną potrawę, pamiętaj, aby nie opróżniać zawartości garnka, który jest na ogniu. Może to doprowadzić do wrzenia na sucho, co prowadzi do uszkodzenia powłoki emaliowanej.
Zobacz również poradnik jak dbać o garnki emaliowane https://naczynia.olkusz.pl/blog/6-zasad-dbania-o-garnki-emaliowane/
Konserwacja garnków emaliowanych
Sprzątanie po gotowaniu będzie krótkie i przyjemne z kompletem garnków emaliowanych. Szklana powłoka garnków emaliowanych sprawia, że czyszczenie ich jest szybkie. Wszystko czego potrzebujesz, to gorąca woda, płyn do mycia naczyń oraz delikatna gąbka. Umyj, opłucz, wysusz i gotowe. Przestrzegaj się przed zostawianiem naczyń emaliowanych zanurzonych w wodzie. Może to spowodować uwięzienie wody w środku, co w następstwie prowadzi do powstania rdzy. A przecież tego nie chcemy.
Bądź miły dla swoich garnków emaliowanych
Powłoka garnków emaliowanych może się wydawać twarda stal. Jest mocna, ale nie jest całkowicie odporna na zarysowania twardymi przedmiotami. Bądź miły dla swoich garnków emaliowanych i traktuj je jak część Twojej kochającej, rodzinnej kuchni. O zapobieganiu przed upadkiem, nie trzeba wspominać, ale jeśli już do tego dojdzie, to nie koniec świata. Po prostu przy każdym myciu, upewnij się, aby stłuczone miejsce dobrze wysuszyć. Tym sposobem nie dopuścisz do rozwoju rdzy. Ponadto, co jest ważne, garnki emaliowane nie lubią ostrych narzędzi. Wystrzegaj się mieszania widelcem, łyżką, czy nabierania stalową chochlą. Tutaj należy się ukłon w stronę drewnianych akcesoriów do kuchni oraz wszelkich silikonowych mieszadeł.
I na koniec znowu przywołam metaforę obrusu. Naczynia emaliowane, jak obrus, poradzą sobie z łatwymi plamami, ale kiedy dojdzie do mocnego zabrudzenia lub zafarbowania (buraki mogą być Twoją zmorą) powłoki szklanej, użyj wody i sody oczyszczonej. W magiczny sposób garnki emaliowane powrócą do swojego pierwotnego wyglądu.
Na podstawie naczynia.olkusz.pl