Jeśli macie ochotę na intensywnie czekoladowe lody, możecie samodzielnie przygotować je w domu. To naprawdę proste!
Co potrzebujemy?
- 0,5l dobrze schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
- 0,5 szklanki śmietanki 12%
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżki rumu (zapobiega tworzeniu się kryształków podczas zamarzania)
- 2 łyżki oleju (konsystencja lodów będzie bardziej kremowa)
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)
Przygotowanie:
- W rondelku na małym ogniu w śmietance 12% roztapiamy czekoladę – nie możemy dopuścić do zagotowania! Gdy czekolada się rozpuści dodajemy kakao, esencję waniliową, olej i rum – mieszamy.
- Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy ostudzoną masę czekoladową delikatnie mieszając.
- Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika z pokrywką. Wkładamy do zamrażarki. Lody, w zależności od stopnia mrożenia naszej zamrażarki, będą gotowe po 3-4 godzinach.
Alternatywnie gorzką czekoladę możemy zastąpić mleczną, jednak smak lodów będzie znacznie mniej intensywny.
Czekoladowe to moje ulubione lody! Zawsze kupuje gotowe w sklepie. Ten przepis przekonał mnie do tego, aby zrobić sama 😉