Składniki
Składniki do ciasta na około 50 sztuk:
- 1 szklanka mąki
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Składniki do farszu pieczarkowego:
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Opis dania
Uszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Mamy całą gamę farszy, którymi możemy nadziać uszka – od kapusty z grzybami, przez szpinak aż po same grzyby. Z racji, iż nie wszyscy w mojej rodzinie przepadają za grzybami leśnymi, farsz do uszek zrobiłam z pieczarek. W tym artykule znajduje się przepis na idealnie sprężyste ciasto i pyszny farsz do uszek.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie farszu z pieczarek:Pieczarki dokładnie umyć i oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć do czasu całkowitego odparowania wody. Cebulę drobno posiekać, dodać do smażących się pieczarek. Smażyć jeszcze przez chwilę, do czasu zeszklenia się cebuli. Pieczarki doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do pieczarek i całość dokładnie wymieszać. |
2 Gotowe | Przygotowanie ciasta na uszka:Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i przemieszać. Na środku zrobić wgłębienie, dodać żółtko i ponownie wymieszać. Do ciasta stopniowo dodawać wodę, mieszając łyżką. W rondelku roztopić masło, ostudzić i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto wyrobić na gładką masę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. |
3 Gotowe | Z ciasta wycinać kółeczka - w przypadku uszek dobrze sprawdzi się kieliszek od koniaku lub wąska literatka. Na każe kółeczko układać farsz pieczarkowy, sklejać jak pierogi. Rożki skleić ze sobą, uformować kształt "uszka". Gotowe uszka gotować w osolonej wodzie przez około 5-7 minut (do 2 minut po wypłynięciu uszek na powierzchnię). |
Komentarze Ukryj komentarze
Czy tylk ja mam dylemat jakiej mąki użyć ?
W przepisie nie jest sprecyzowane ..
Zwykła, typ 500 lub 450, może być nawet ta specjalnie podpisana- chyba Basia „do pierogów”. 🙂
Dziękuję za przepis jak na pierwszy raz w moim życiu wyszły super 😉☺😄
💜
Dziś zrobiłam podwójna porcję i zużyłam całość nadzienia! Super przepis, łatwy i szybki. Uszka bardzo ładne wyszły i przepyszne! Dziękuję za przepis. Polecam.
Paulina
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam 😊
SUPER, dzisiaj skorzystam z tego przepisu 🙂
Koniecznie daj znać jak poszło! 🙂
A to na pewno proporcje ciasta do farszu są ok? Zrobiłam ciasta podwójnie, a pieczarek mi zostało na drugą taką samą ilość ciasta. Co prawda mam pieczarki z boczniakami, ale nie sądzę, by to była przyczyna tak dużej różnicy. Nie wałkowałam grubo, a farszu dawałam nawet nieco więcej, niż jest u Ciebie na zdjęciu. O co kaman?
Wydaje mi się, że może to być związane ze stopniem odparowania pieczarek 🙂 albo po prostu w mojej kuchni grasują jakieś podjadki 😀
U nas uszka z pieczarkami robi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale także do niedzielnego barszczu 😀 ich przygotowanie nie należy do najszybszych i najłatwiejszych, ale warto, ten smak jest warty każdego wysiłku 🙂