Uszka z pieczarkami
do wigilijnego barszczu

Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki do ciasta na około 50 sztuk:
1 szklanka mąki
1 żółtko
1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
1 łyżka masła
szczypta soli
Składniki do farszu pieczarkowego:
500 g pieczarek
1 łyżka masła
1 mała cebula
2 łyżki świeżej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Składniki

  • Składniki do ciasta na około 50 sztuk:

  • Składniki do farszu pieczarkowego:

Opis dania

Udostępnij

Uszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Mamy całą gamę farszy, którymi możemy nadziać uszka – od kapusty z grzybami, przez szpinak aż po same grzyby. Z racji, iż nie wszyscy w mojej rodzinie przepadają za grzybami leśnymi, farsz do uszek zrobiłam z pieczarek. W tym artykule znajduje się przepis na idealnie sprężyste ciasto i  pyszny farsz do uszek.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie farszu z pieczarek:

Pieczarki dokładnie umyć i oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć do czasu całkowitego odparowania wody. Cebulę drobno posiekać, dodać do smażących się pieczarek.

Smażyć jeszcze przez chwilę, do czasu zeszklenia się cebuli. Pieczarki doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do pieczarek i całość dokładnie wymieszać.

2
Gotowe

Przygotowanie ciasta na uszka:

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i przemieszać. Na środku zrobić wgłębienie, dodać żółtko i ponownie wymieszać. Do ciasta stopniowo dodawać wodę, mieszając łyżką. W rondelku roztopić masło, ostudzić i dodać do ciasta.

Całość dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto wyrobić na gładką masę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm.

3
Gotowe

Z ciasta wycinać kółeczka - w przypadku uszek dobrze sprawdzi się kieliszek od koniaku lub wąska literatka. Na każe kółeczko układać farsz pieczarkowy, sklejać jak pierogi. Rożki skleić ze sobą, uformować kształt "uszka". Gotowe uszka gotować w osolonej wodzie przez około 5-7 minut (do 2 minut po wypłynięciu uszek na powierzchnię).

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Kotlety mielone z brokułem i serem, pieczone w piekarniku
poprzedni
Kotlety mielone z brokułem i serem - pieczone w piekarniku
Sernik z brzoskwiniami
następny
Sernik z brzoskwiniami

Komentarze Ukryj komentarze

Dziś zrobiłam podwójna porcję i zużyłam całość nadzienia! Super przepis, łatwy i szybki. Uszka bardzo ładne wyszły i przepyszne! Dziękuję za przepis. Polecam.
Paulina

A to na pewno proporcje ciasta do farszu są ok? Zrobiłam ciasta podwójnie, a pieczarek mi zostało na drugą taką samą ilość ciasta. Co prawda mam pieczarki z boczniakami, ale nie sądzę, by to była przyczyna tak dużej różnicy. Nie wałkowałam grubo, a farszu dawałam nawet nieco więcej, niż jest u Ciebie na zdjęciu. O co kaman?

Wydaje mi się, że może to być związane ze stopniem odparowania pieczarek 🙂 albo po prostu w mojej kuchni grasują jakieś podjadki 😀

U nas uszka z pieczarkami robi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale także do niedzielnego barszczu 😀 ich przygotowanie nie należy do najszybszych i najłatwiejszych, ale warto, ten smak jest warty każdego wysiłku 🙂

Skomentuj