Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 400 g twarogu pełnotłustego
- 4 łyżki gęstej śmietany (12 lub 18%)
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
Opis dania
Hejka! Z racji, że pochodzimy z różnych regionów, dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, z którego słynie Wielkopolska. Pyry z gzikiem, czyli po prostu ziemniaki gotowane (najczęściej w mundurkach) z twarogiem to danie, które chyba na zawsze zapisało się w wielkopolskim menu. Choć pyry z gzikiem dla nas są niemal codziennością, dla wielu osób jest ono zupełnie nowe- w wielu Poznańskich (i nie tylko) restauracjach, pyry z gzikiem są daniem popisowym, którego koniecznie trzeba spróbować! Jeśli jednak nie wybieracie się w podróż przez Wielkopolskę, warto przygotować gzik z pyrami samemu. 🙂
A teraz w skrócie i po polsku… 😀 Gzik to nic innego jak dobrej jakości twaróg ze śmietaną, cebulą lub szczypiorkiem, doprawiony solą i pieprzem. Pyry w mundurkach to po prostu ziemniaki gotowane w łupinkach. W okresie letnim, do przygotowania pyrów z gzikiem warto użyć młodych ziemniaków, świeżego kopru, szczypiorku bądź rzodkiewki. Tradycyjnie gzik przygotowywało się ze swojskiego, pełnotłustego twarogu, ze względu na jego wyjątkowy, śmietankowy smak.
Poznajcie mój rodzinny przepis na gzik i koniecznie dajcie znać, jakie potrawy królują w Waszych regionach! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Ziemniaki w mundurkach- jak zrobić:Ziemniaki dokładnie umyć i wyszczotkować, by pozbyć się z nich całego piasku. Pyry przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Ziemniaki w mundurkach gotować pod przykryciem do czasu, aż będą miękkie. Z racji, że ziemniaki gotuje się w łupinkach, czas gotowania będzie nieco dłuższy niż w przypadku klasycznie gotowanych ziemniaków. W czasie, gdy pyry będą się gotować, przygotować gzik. |
2 Gotowe | Jak zrobić gzik:Do miseczki przełożyć twaróg, rozgnieść go widelcem. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Do twarogu dodać śmietanę, sól, pieprz i pokrojoną w kostkę cebulę, całość dokładnie wymieszać. W razie, gdy gzik wydaje się być zbyt suchy, można dodać odrobinę więcej śmietany. |
3 Gotowe | Ugotowane ziemniaki w mundurkach odcedzić i odparować (około 3-4 minut). Jeszcze gorące ziemniaki przepołowić, na każdej połówce układać gzik. Chodzi o to, by gzik nieco rozpuścił się pod wpływem temperatury, otulając całą pyrę. Pyry z gzikiem koniecznie podawaj ze szklanką dobrego kefiru lub maślanki! :) Smacznego! |
Komentarze Ukryj komentarze
Ale mi zrobiliście apetyt;) Pozdrawiam z Poznania!
Mmm.. takie pyrki to by się chętnie teraz zjadło zwłaszcza z młodych ziemniaczków. 🙂
Uwielbiam 🙂 Gdyby nie późna godzina, pewnie gotowałabym już ziemniaki w mundurkach, bo aż mi ślinka na ich widok poleciała :))