Składniki
Składniki na 12 sztuk:
- 3 bułki lub chleb z dnia poprzedniego
- 3/4 szklanki meka
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 3 jajka
- 200 g żółtego sera
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz
Opis dania
Pyszne muffinki z pieczywa, cukinii i żółtego sera. Pyszna opcja na wykorzystanie pozostałego z dnia poprzedniego chleba lub bułek. Muffinki wytrawne są idealną przekąską lub sposobem na smaczną kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie możemy zakwalifikować do kuchennego recyklingu – wykorzystujemy bowiem pozostałe pieczywo i zalegający w lodówce żółty ser. Poznaj przepis na muffiny wytrawne.
Przygotowanie
1 Gotowe | Cukinię dokładnie umyć i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić. Do smażących się cebuli i czosnku dorzucić pokrojoną cukinię i smażyć jeszcze przez chwilę - około 4-5 minut. |
2 Gotowe | W miseczce połączyć mleko z jajkami, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszać do czasu połączenia się wszystkich składników. Pieczywo pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do większej miski. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. |
3 Gotowe | Pieczywo zalać masą jajeczną, dodać starty żółty ser i podsmażone warzywka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Formę do muffinek posmarować niewielką ilością oleju. Do każdego wgłębienia układać przygotowaną masę. Piec przez około 30 minut. |