Makaron ze szpinakiem, pomidorami
i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i świeżymi pomidorami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
200-300 g chudego boczku
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 duże garście świeżych liści szpinaku
4 duże pomidory
1 szklanka startego, twardego sera Parmezan, Grana Padano lub inny
1 i 1/2 szklanki śmietany płynnej 18%
2 ząbki czosnku
0.5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
0.5 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
300-500 g makaronu Ja użyłam makaronu skrętki, ale równie dobrze sprawdzi się penne lub zwykłe świderki

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makaron, który podałam w towarzystwie sosu śmietanowego, przyrządzonego na bazie szpinaku, kurczaka i świeżych pomidorów. Makaron dodatkowo wzbogacony został podsmażonym boczkiem, co nadało mu jeszcze większej wyrazistości. Jest to doskonały pomysł na obiad lub też kolację. Przygotowanie makaronu ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami nie jest skomplikowane, a smak jest naprawdę wyśmienity. Jest to prawdziwa gratka dla miłośników makaronów w różnych postaciach! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Boczek pokroić w niewielką kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć na złocisty kolor. Po usmażeniu zdjąć z patelni, tłuszcz z boczku pozostawić do smażenia pozostałych składników.

Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w dość duże kawałki i przełożyć do miseczki. Do mięsa dodać przyprawy i odrobinkę oleju, dobrze wymieszać by przyprawy ładnie otuliły mięso. Kurczaka smażyć na tłuszczu, który pozostał po smażeniu boczku.

2
Gotowe

Liście szpinaku dokładnie umyć, pozostawić na sitku do odcieknięcia. Gdy mięso z kurczaka będzie już ładnie przesmażone z obu stron, na patelnię dorzucić drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodać szpinak, podsmażyć, co jakiś czas mieszając.

3
Gotowe

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w dość sporą kostkę. Pomidory dodać do smażących się składników. Smażyć przez około 5 minut, po tym czasie na patelnię wlać śmietankę i dodać ser. Dokładnie wymieszać, by ser ładnie się rozpuścił, a sos zrobił się kremowy.

4
Gotowe

Tysiąc twarzy pomidora

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Dodać do sosu śmietanowego i dokładnie wymieszać. Dodać również pokrojony i usmażony wcześniej boczek. Całość doprawić do smaku. Makaron porcjować na talerzach, posypać startym serem i świeżą natką pietruszki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Roladki schabowe w sosie
Spaghetti z krewetkami
następny
Spaghetti ze szpinakiem i krewetkami

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj