Składniki
Ciasto na bułki:
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 0.5 szklanki letniego mleka
- 0.5 szklanki letniej, przegotowanej wody
- 0.5 kostki miękkiego masła (100 g)
- 25 g drożdży świeżych1/4 kostki
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania
- mak do posypania
Opis dania
Bułeczki maślane czy bułki mleczne- bez względu na to, jak je nazywacie, są pyszniutkie! Świeże bułeczki maślane nie dość, że wyglądają i pachną naprawdę obłędnie, to jeszcze lepiej smakują posmarowane masełkiem lub ulubionym dżemem. Domowe bułki maślane chodziły za mną i chodziły, aż w końcu za namową moich Chłopaków- wychodziły! Polecam Wam zrobienie w domu tych pysznych bułeczek maślanych, gdyż ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a smakują naprawdę wybornie. Dodatkowo takie słodkie bułeczki z makiem są prawdopodobnie przez wielu z nas słodkim przywołaniem czasów dzieciństwa, kiedy takie bułki były ochoczo zjadane i popijane kubkiem mleka. 😊
Z podanych poniżej proporcji przygotujesz 12 sztuk bułeczek maślanych.
UWAGA! Proporcje na szklankę 300 ml.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie rozczynu:Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę cukru, 4 łyżki letniego (nie gorącego!) mleka i 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10-15 minut). UWAGA - ilość składników do rozczynu należy odjąć od podanych w przepisie. |
2 Gotowe | Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru i dokładnie wymieszać. Do mąki dodać ciepłe mleko i wodę, a także lekko rozbełtane jajko. Do całości dodać wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto na gładką masę- ręcznie lub przy pomocy robota. Ciasto wyrabiać około 7-10 minut. |
3 Gotowe | Na końcu, gdy ciasto na bułeczki maślane nabierze już jednolitej konsystencji, cały czas wyrabiając, stopniowo dodawać miękkie masło. Po dodaniu całego masła, ciasto na bułki drożdżowe wyrabiać jeszcze przez około 5 minut, aż będzie odchodziło od rąk. |
4 Gotowe | Ciasto na maślane bułeczki odstawić do wyrośnięcia na około 1h, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przełożyć je na blat oprószony mąką, uformować w wałeczek i podzielić na 12 równych części. |
5 Gotowe | |
6 Gotowe | |
7 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Zrobiłam wczoraj buleczki dokładnie wg. przepisu ale mam wrażenie że nie wyrosły jak u Ciebie.. Już przy układaniu na blaszce i odczekaniu 10-15min nie zmieniły za bardzo swojej objętości. Co mogłam zrobić nie tak?
Trudno powiedzieć, jak nie widzi się ciasta. Bo powodów może być naprawdę mnóstwo: zaczynając od mąki (inna chłonność), inna temperatura pomieszczenia, nawet temperatura użytych składników, czy choćby same drożdże- jakość, ich kontakt z solą, czy np. to, czy nie były „zaparzone” (za ciepłe mleko). 🙂
Moje mialy bardzo lejaca konsystencje, po wylozeniu na blache troche sie rozplywaly. Smak super!
Następnym razem możesz dodać trochę więcej mąki i będzie ok! 🙂
Najlepszy przepis na bułeczki maślane jaki znalazłam 🙂 potwierdzam, jeszcze gorące znikają z blachy po upieczeniu! Dziękuję Pani Joanno, pychotka!
Bardzo się cieszę! 🤗🙂
Świetna opcja z możliwością zmiany ilości porcji! Bardzo wygodna funkcja 🙂 Bułeczki idealne na weekendowe drugie śniadanie, z domowym dżemem będą idealną parą
Cos pysznego! Dokładnie takie bułeczki maślane robiła nam babcia tylko bez maku 🙂 aż przypomniały mi się czasy dzieciństwa… 🙂
😊😊😊
Dziękuję za przepis! Tych właśnie bułek szukałam od lat!!! Jedna kwestia mnie nurtuje, bo takie bułeczki idealne są na niedzielne śniadanie. Czy wyszłyby takie wspaniałe gdyby ciasto spędziło noc w lodówce a rano podrosło i do pieca? Próbowała Pani takiego manewru? Może ma pani jakiś patent żeby wieczorem zrobić ciasto a rano myk myk do pieca i pyszne śniadanko gotowe?
Sama raczej piekę na świeżo, ale można wyrobić ciasto wcześniej, zostawić w misce przykryte folią spożywczą (by nie obeschło) i wstawić do lodówki. 🙂
Po wyciągnięciu z lodówki rano wystarczy uformować bułki, zostawić do wyrośnięcia i normalnie upiec 🙂
Warto jednak pamiętać, że ciasto w lodówce będzie nadal rosło, ale nieco wolniej, więc lepiej zostawić ciasto w większej misce ;D