Orzechy są najzdrowsze i najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca, a także cenne witaminy z grupy B i E, które poprawiają kondycję skóry i pracę mózgu.
Wśród orzechów za szczególnie wartościowe uchodzą orzechy nerkowca i brazylijskie. Dowiedz się, jakie właściwości mają owe produkty i dlaczego warto je spożywać.
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca to owoce drzewa nazywanego nanerczem, które pochodzi z Brazylii. Owoce te przypominają swym wyglądem jabłka, z których zwisają orzechy o charakterystycznym, nerkowatym kształcie. Warstwa wewnętrzna orzechów zawiera olejek o silnie parzących właściwościach, co powoduje, że smakołyki te należy koniecznie prażyć przed usunięciem łupiny. Lekko migdałowy, delikatnie słodki i miękki miąższ jest uważany za najdelikatniejszy ze wszystkich orzechów. Są również bardzo wartościowe dla zdrowia, ponieważ zawierają cynk, żelazo, fosfor, magnez oraz dużo białka. Orzechy nerkowca są też powszechnie uważane za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie. Są chętnie zjadane bez żadnego przetwarzania jako przekąska albo dodatek do deserów, sałatek czy ciast. Stanowią również popularny składnik wielu potraw pochodzących z Dalekiego Wschodu. Co ciekawe, produkt ten jest też często używany do produkcji likieru o nazwie kaju.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie stanowią natomiast jedno z najbogatszych źródeł selenu. Pierwiastek ten bierze udział w produkcji nasienia, dlatego też spożywanie orzechów brazylijskich jest szczególnie zalecane mężczyznom. Zawierają one tak dużą ilość tego składnika, że do pokrycia dziennego potrzebowania na selen wystarczy zaledwie jeden orzech brazylijski. Ponadto produkt ten wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dlatego pełni istotną rolę w procesie zapobiegania nowotworom. Orzechy te rosną dziko nad Amazonką. Zazwyczaj spożywane są na surowo. Sprawdzają się jako przekąska, ale równie dobrze można je dodawać do sosów, sałatek owocowych i warzywnych oraz do mięsa. Robi się z nich masło. Dobrze komponują się też z przyprawami pikantnymi.
Orzeszki piniowe
Mimo że orzechy brazylijskie i nerkowca uchodzą za szczególnie wartościowe, to zaleca się również systematyczne spożywanie innego rodzaju orzechów. Przykładem cennych dla zdrowia orzeszków, które warto zjadać, są piniole, znane też jako pinie lub orzeszki piniowe. Są one otrzymywane z szyszek śródziemnomorskiego gatunku sosny. Są na tyle małe, że bez siekania można je dodawać do sałatek czy makaronów. Wchodzą też w skład słynnego sosu pesto. Pinie są dobrym źródłem magnezu i cynku, a ponadto zawierają kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu. Można je spożywać w przypadku suchego kaszlu. Ponadto działają delikatnie łagodząco na stany zapalne.
Orzechy makadamia
Kolejnym cennym i wartym spożywania rodzajem orzecha jest makadamia. Pochodzi on z Australii, jednakże największym producentem orzechów tego rodzaju są Hawaje. Smakołyki te są kaloryczne i tłuste, ale zawierają mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które redukują ryzyko choroby wieńcowej i zakrzepicy. Ze względu na lekko maślany, delikatny smak są wykorzystywane jako przekąska lub dodatek do wypieków i sosów.