Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka...
Zupa owocowa z kompotu
W tym wpisie przedstawiam Wam przepis na zupę owocową z wiśni, którą przygotowałam na bazie kompotu i zagęściłam kisielem. Owa zupa owocowa jest smakiem mojego dzieciństwa. Mama często przygotowywała nam...
Rosół z kury
Rosół jest najbardziej popularną zupą w Polsce. Jest to chyba jeden z najbardziej skutecznych sposobów na przeziębienie i poprawę humoru. W każdym domu rosół przygotowuje się inaczej, z różnego rodzaju...
Zupa ogórkowa z jajkiem
Zupa ogórkowa wywodzi się z kuchni polskiej i przygotowywana jest na wywarze mięsnym z dodatkiem ogórków kiszonych startych na tarce lub przecieru ogórkowego. W każdym domu przygotowywana jest inaczej –...
Żurek wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą
Żurek jest jednym z najstarszych polskich dań i od lat gości na niejednym Wielkanocnym stole. Tradycyjnie powinno podawać się żurek w chlebie, jednak obecnie coraz częściej serwowany jest na talerzach....
Zupa pomidorowa z czosnkiem i cebulą
Zupa pomidorowa jest jedną z zup, które wyróżniają kuchnię polską. Najczęściej przygotowywana jest na bazie domowego rosołu, a głównym jej składnikiem są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę pomidorową możemy...