Zgodnie z tradycją na wielkanocnym stole pojawiają się żurek, barszcz biały, mazurek czy jajka z majonezem. Jednak nie należy zapominać o znakomitych przystawkach! Do wyboru jest mnóstwo przepisów na dania rybne, jajeczne czy warzywne – oto najlepsze inspiracje pełne smaków i aromatów.
Rolada z szynki
Przekąski wielkanocne na zimno cieszą się szczególną popularnością podczas świątecznego śniadania. Rolada z szynki zdecydowanie kojarzy się z Wielkanocą, dlatego warto również w tym roku zaserwować to danie. Może występować w wielu odsłonach – jedną z lepszych propozycji jest dodatek ogórka małosolnego i pieczarek marynowanych. Za aksamitny smak odpowiadają serek homogenizowany i majonez, natomiast zwartą konsystencję zawdzięczamy żelatynie. Całość można zwieńczyć koperkiem i rozłożyć na liściach sałaty. Rolada z pewnością będzie prezentować się znakomicie!
Tymbaliki rybne
Tymbaliki rybne to znakomita alternatywa dla tradycyjnej galarety z kurczakiem. Do dania można dodać filety z pstrąga lub inną ulubioną rybę. Nie może również zabraknąć kolorowych dodatków ukrytych w galarecie. Warto wykorzystać marchew pokrojoną w plasterki, kukurydzę konserwową, jajka ugotowane na twardo, natkę pietruszki, a nawet rodzynki. Aby danie miało wyrazisty smak i było aromatyczne, warto wcześniej ugotować filety rybne i marchewkę w Bulionie warzywnym WINIARY. Nie można również zapominać o walorach wizualnych przystawki – składniki należy pozostawić do stężenia w małych filiżankach, a następnie gotowe tymbaliki ułożyć na liściach sałaty. Dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku można skropić sokiem z cytryny lub octem.
Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem
Zawijasy z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na śniadanie wielkanocne lub przystawkę podczas uroczystego obiadu. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie, a danie nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Warto wykorzystać gotowe ciasto francuskie, w które zawiniemy farsz z pieczarek, cebuli i sera żółtego. W smaku przypominają nieco pizzę, więc z pewnością zasmakują całej rodzinie. Zawijasy można jeść na gorąco od razu po upieczeniu, jednak równie znakomicie smakują na zimno – to zdecydowanie uniwersalne danie, które sprawdzi się jako wielkanocna przystawka.
Babka cytrynowa z majonezem
Ciasta na Wielkanoc mogą być przygotowywane w oparciu o długoletnią tradycję lub występować w bardziej oryginalnej wersji. Babka świąteczna na bazie majonezu jest zdecydowanie niecodzienną wersją ciasta, jednak wartą wypróbowania! Majonez zastępuje w przepisie olej, a także odpowiada za delikatną i aksamitną konsystencję ciasta. Warto wykorzystać gęsty Majonez Dekoracyjny WINIARY, dzięki któremu ciasto będzie zwarte i puszyste. Cytryna to kolejny dodatek, który nada babce wyjątkowego smaku – można użyć zarówno soku z cytryny, jak i startej skórki. Całość dopełni cytrynowy lukier, czyli połączanie słodkiego i orzeźwiającego smaku.
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również mazurka, a ten, jak wiadomo, niejedno ma imię. Doskonałym wyborem na tegoroczne święta będzie kruche ciasto ze słodką budyniową masą. Warto użyć Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY o aksamitnej konsystencji – należy przygotować go na bazie mleka z roztopioną białą czekoladą. Mazurek można dowolnie ozdobić np. układając wzory z orzechów czy kandyzowanych owoców. Z takimi daniami święta będą pyszne i oryginalne!