Ciasto na pierogi przepis podstawowy
Pierogi są nieodłącznym elementem świąt i to właśnie one wyróżniają naszą polską kuchnię, choć pierwotnie wywodzą się z Chin. Przepisów na idealne ciasta na pierogi jest bardzo wiele – praktycznie...
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie mogą stanowić bazę obiadowego dania lub posłużyć jako świetna przekąska podczas imprez. Tak przygotowane śledzie często widnieją także na wigilijnych stołach, stanowiąc tym samym jedną z 12...
Piernik w czekoladzie
Piernik w wielu domach jest nieodłącznym elementem świąt. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na piernik świąteczny (i nie tylko!). Jest to przepis podstawowy, który można dowolnie urozmaicać, np....
Pierniki z ziemniakami
Pierniczki są tym elementem świąt, którego nie może zabraknąć w wielu domach. Pachnące i miękkie ciasteczka wprowadzają do naszej kuchni iście świąteczny zapach i klimat, a to wszystko za sprawą...
Domowy likier piernikowy
Świąteczny nastrój już na dobre opanowuje nasze domy. Pieczenie pierniczków, lepienie pierogów i uszek na zapas, nastawianie zakwasu na wigilijny barszcz… całe te przygotowania powoli tworzą świąteczny klimat, który już...
Krokiety z pieczarkami i kapustą
Krokiety są jedną z najbardziej popularnych potraw w polskich kuchniach, którą najczęściej spotyka się na stołach w Święta Bożego Narodzenia. Krokiety są to naleśniki zawijane z farszem, później panierowane i...
Schab pieczony w rękawie
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na schab pieczony w rękawie. Schab jest bardzo aromatyczny i soczysty, a podlany na koniec wytrawnym winem staje się jeszcze bardziej wyjątkowy. Schab...
Sernik z brzoskwiniami
Sernik jest chyba jednym z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowujemy go na różne okazje i często na różne sposoby. Rodzajów serników jest naprawdę sporo – zaczynając od tradycyjnego,...
Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu
Uszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Mamy całą gamę farszy, którymi możemy nadziać uszka – od kapusty z grzybami, przez szpinak aż po...
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i ziemniakami. Zupa...