Domowy likier piernikowy
Świąteczny nastrój już na dobre opanowuje nasze domy. Pieczenie pierniczków, lepienie pierogów i uszek na zapas, nastawianie zakwasu na wigilijny barszcz… całe te przygotowania powoli tworzą świąteczny klimat, który już...
Krokiety z pieczarkami i kapustą
Krokiety są jedną z najbardziej popularnych potraw w polskich kuchniach, którą najczęściej spotyka się na stołach w Święta Bożego Narodzenia. Krokiety są to naleśniki zawijane z farszem, później panierowane i...
Sernik z brzoskwiniami
Sernik jest chyba jednym z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowujemy go na różne okazje i często na różne sposoby. Rodzajów serników jest naprawdę sporo – zaczynając od tradycyjnego,...
Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu
Uszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Mamy całą gamę farszy, którymi możemy nadziać uszka – od kapusty z grzybami, przez szpinak aż po...
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i ziemniakami. Zupa...
Zupa grzybowa krem
Sezon na grzyby co prawda dopiero się zacznie, jednak dostęp do grzybów suszonych mamy przez cały rok. W dzisiejszym wpisie przedstawię bowiem przepis na kremową zupę z suszonych grzybów, którą...
Jak zrobić domową przyprawę do piernika?
Jak wiadomo, w święta Bożego Narodzenia króluje domowej roboty piernik o aromatycznym korzennym smaku. Zapach przypraw korzennych wypełnia cały dom sprawiając, że święta stają się jeszcze bardziej magiczne. W tym...
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler
Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach. Nie dość, że smak...
Jak zrobić lukier?
Idealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań lukier do ciasta musi być...