Nawet zwykłe, domowe gotowanie może nabrać wyszukanego smaku, jeśli tylko zadbamy o odpowiednie przyrządzenie każdego posiłku. Nawet jeżeli nie jesteśmy mistrzami, to istnieje sposób na to, żeby nieco poprawić swoje zdolności szybko i bez większego wysiłku. Wystarczy zaprzyjaźnić się z aromatycznymi przyprawami, które każde dzieło zmieniają w prawdziwą ucztę dla ciała i ducha.
Jakie przyprawy warto wprowadzić do kuchni, żeby poczuć orientalne smaki oraz dodać zdecydowanego charakteru wszystkim daniom? Listę najbardziej aromatycznych przedstawię poniżej.
Cenne niczym złoto – kilka słów o przyprawach
Przyprawy to składniki potraw, które dodaje się do różnych dań (wytrawnych lub słodkich) dla poprawienia ich walorów smakowych i często również wizualnych. W przeszłości niektóre z nich były niezmiernie cenne, stawały się elementami posagów panien z bogatych domów, a handel nimi należał do wielkich przywilejów, na których wyrosły potęgi kompanii angielskich, francuskich i holenderskich.
Niektóre przyprawy takie, jak pieprz i sól, upowszechniły się w kuchniach na całym świecie i wręcz nie wyobrażamy sobie bez nich codziennego gotowania. Inne są mniej powszechne, jednak zdecydowanie powinniśmy zwrócić na nie uwagę dla dobra nas samych oraz każdego dania powstającego w naszych kuchniach.
Warto sięgać zawsze po sprawdzone produkty pochodzące z dobrych źródeł, jak choćby hurtownia ze zdrową żywnością SklepAgnex.pl, pełen aromatów i smaków z całego świata.
Które przyprawy należą do najciekawszych i najbardziej aromatycznych oraz jak je wykorzystać? Oto moja subiektywna lista:
Imbir
Imbir można stosować w formie proszku lub świeżego, posiekanego korzenia. Ma intensywny słodko-ostry smak, który idealnie podkreśla charakter dań mięsnych i warzywnych. Idealnie nadaje się do marynat oraz kuchni orientalnej.
Nie zapominajmy także o wypiekach z dodatkiem tego niezwykłego składnika. Jednym z najlepiej znanych są oczywiście pierniczki, choć zdecydowanie nie wyczerpują one listy imbirowych smakołyków, które możemy upiec.
Bazylia
Kuchnia włoska wręcz nie istnieje bez świeżej bazylii, która wieńczy większość dań z dodatkiem pomidorów. Równie chętnie sięgają po nią mieszkańcy Tajlandii. Przyprawa ma charakterystyczny aromat, który spaja i podkreśla smak potraw z mięsa (zwłaszcza kurczaka) oraz warzyw. Idealnie komponuje się na przykład z kalafiorem, kapustą i cukinią.
Bazylia świetnie sprawdza się także jako dodatek do sosów. Wystarczy drobno ją posiekać, wymieszać z oliwą, żeby ożywić danie, dodając mu smaku oraz intensywnie zielonego, pięknego koloru.
Kurkuma
Kurkuma należy do przypraw, które nie dość, że dodają aromatu, to bywają wykorzystywane ze względu na swój intensywnie żółty kolor. Z pomocą tego składnika można na przykład zabarwić ryż do dań azjatyckich, co dodaje mu ciekawego wyrazu.
Zazwyczaj kurkumę możemy zdobyć w formie proszku, choć coraz częściej pojawia się także świeża w korzeniu, nieco przypominającym imbir.
Składnik idealnie komponuje się z ryżem oraz pozwala stworzyć fenomenalne dania z kurczakiem o lekko orientalnej nucie. Nie bez powodu stanowi podstawę pysznego sosu w popularnym malezyjskim daniu o nazwie Kapitan.
Kardamon
W tej przyprawie tkwi olbrzymia siła i aromat, który przyciąga i kusi smakoszy. W niewielkich, podłóżnych łupinkach kryją się jeszcze mniejsze czarne perełki. To właśnie w nich kryje się ten smak, który pojawia się w kuchniach wielu kręgów kulturowych – od Dalekiego i Bliskiego Wschodu aż po Skandynawię.
Kardamon można dodawać do dań mięsnych, choć równie dobrze nadaje się do deserów owocowych i kruchych ciasteczek. Wiele osób dodaje kilka rozgniecionych ziaren do kawy, żeby nadać jej jeszcze bardziej aromatycznego zapachu.
Rozmaryn
Rozmaryn jest przyprawą znaną i używaną od wieków. Wyróżnia się niezmiernie charakterystycznym i intensywnym zapachem oraz smakiem, które potrafią łatwo zdominować całe danie.
Idealnie nadaje się do mięs (zwłaszcza dziczyzny), choć sprawdza się także świetnie z pieczonymi ziemniakami lub innymi warzywami.
Trzeba tylko pamiętać o tym, że nadmiar rozmarynu może zaszkodzić potrawie. Dlatego na początek warto używać go niewiele, żeby z czasem dojść do optymalnej ilości, która podkreśli smak naszych dań.
***
Przyprawy to sposób na intensywny aromat w każdej kuchni. Pozwalają na eksperymenty oraz przenoszą nas w odległe krainy. Warto z nich korzystać mądrze i szukać własnych ulubionych połączeń. Dzięki nim zwykłe gotowanie staje się prawdziwą przygodą oraz daje jeszcze więcej możliwości.