Sos kurkowy
ze śmietaną

Sos kurkowy ze śmietaną

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
500 g świeżych kurek lub mrożonych
1 cebula
2 łyżki masła
0.5 litra śmietany 18%
1 pęczek natki pietruszki

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię przepis na pyszny sos kurkowy. Przepis na sos kurkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Sos kurkowy idealnie pasuje do makaronów, ale także do polędwiczek wieprzowych czy piersi z kurczaka. Możemy przygotować go zarówno ze świeżych, jak i mrożonych kurek, dzięki czemu możemy cieszyć się jego smakiem praktycznie przez cały rok. Idealnym dopełnieniem smaku tego kremowego sosu jest świeża natka pietruszki. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Kurki dokładnie oczyścić i delikatnie wypłukać (najlepiej na sitku). Na patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić oczyszczone grzyby. Smażyć do czasu, aż sok z kurek trochę odparuje. Kurki przełożyć na sitko, odsączyć pozostałą wodę. Cebulę obrać i drobno pokroić.

Na patelni roztopić drugą łyżkę masła, ponownie wrzucić kurki i dodać cebulę. Smażyć do czasu, aż cebulka ładnie się zeszkli.

2
Gotowe

Do smażących się kurek stopniowo dodawać śmietanę, ciągle mieszając. Całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Świeżą natkę umyć i posiekać, dodać do sosu. Dla urozmaicenia smaku, do sosu kurkowego można dodać odrobinę soku z cytryny.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Dżem z cukinii
poprzedni
Dżem z cukinii
Kapuśniak przepis
następny
Kapuśniak
Dżem z cukinii
poprzedni
Dżem z cukinii
Kapuśniak przepis
następny
Kapuśniak

Skomentuj