Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na 10 kotletów jajecznych:
10 jaj
3 łyżki bułki tartej
350 g żółtego sera
1 średnia cebula
1 garść swieżego szczypiorku
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
0.5 szklanki bułki tartej do panierowania
Składniki do surówki:
1 główka sałaty lodowej
2 pomidory
1 mała cebula czerwona
1 ząbek czosnku
200 g sera żółtego lub kostka sera feta
0.5 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka wody

Składniki

  • Składniki na 10 kotletów jajecznych:

  • Składniki do surówki:

Opis dania

Udostępnij

Przepis na kotlety z jajek z serem. Pyszne danie wegetariańskie, które możesz dowolnie urozmaicać. Ja kotlety z jajek przyrządziłam z dodatkiem szczypiorku, sera i cebuli, jednak te składniki można dowolnie modyfikować. Kotlety wegetariańskie doskonale smakują z dodatkiem pieczarek, świeżej natki pietruszki czy koperkiem. Z czym podawać kotlety jajeczne? Moją propozycją podania są frytki z piekarnika i szybka sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem żółtego sera.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie kotletów jajecznych:

jaj ugotować na twardo, ostudzić i obrać z łupinek. Jajka zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ser także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio do jajek. Dodać posiekany szczypior, jedno świeże jajko, sól i pieprz, dobrze wymieszać.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła, dodać do masy z jajek. Do całości dodać bułkę tartą, masę dokładnie wyrobić. Z masy formować kotleciki pożądanej wielkości, obtoczyć w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej. Na mocno rozgrzany tłuszcz układać kotleciki, smażyć z obu stron na złocisty kolor.

2
Gotowe

Przygotowanie surówki:

Sałatę dokładnie umyć, porozdzierać listki na mniejsze kawałki. Pomidorki sparzyć, pokroić w kostkę, dorzucić do sałaty. Cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, ser pokroić w kostkę, dorzucić do warzyw. W kubeczku połączyć wodę, oliwę, sól i zioła, dokładnie wymieszać i polać warzywa. Całość dokładnie wymieszać.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Tortilla z kurczakiem
poprzedni
Tortilla
następny
Zupa z włoskiej kapusty
Tortilla z kurczakiem
poprzedni
Tortilla
następny
Zupa z włoskiej kapusty

Skomentuj