Składniki
Składniki na 1 dużą lub 8 małych pizz:
- 1,5 szklanki mąki
- 0.5 szklanki letniej, przegotowanej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/3 kostki drożdży
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- ulubione składniki pizzy
Opis dania
Pizza jest chyba jednym z naszych ulubionych fast foodów, ale po co wydawać majątek na pizzę z knajpy, skoro można zrobić ją samemu? Wspólne przygotowywanie posiłku sprawia dużo frajdy, a i smakuje jakoś… lepiej. 🙂 W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam przepis na ciasto do pizzy domowej. Ciasto jest naprawdę wyśmienite, a pizza na nim przygotowana smakuje niczym jak ta z pizzerii. Koniecznie zanotujcie sobie ten przepis.
Przygotowanie
1 Gotowe | Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, cukier i zioła prowansalskie, wymieszać. Drożdże rozpuścić w letniej, przegotowanej wodzie i wlać do mąki. Dodać olej i dobrze wyrobić ciasto. Powinno być ono sprężyste i nie powinno przyklejać się do rąk. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na pożądaną grubość. Zawinąć brzegi i przełożyć ciasto na blaszkę. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 10 minut. |
2 Gotowe | Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Ja użyłam w tym celu keczupu z cukinii. Sos posypać niewielką ilością ulubionego startego sera, ułożyć składniki (u mnie szynka lub salami, pieczarki, pomidor, cebula) i wierzch znów posypać startym serem. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Sos pomidorowy możemy sporządzić z pomidorów z puszki, czosnku, bazylii, oregano, soli i pieprzu. Wszystko wystarczy zblendować na gładki sos i rozsmarować na cieście. |
Komentarze Ukryj komentarze
Ciasta do pizzy nie powinno się walkowac