Składniki
- 5 dużych ogórków gruntowych
- 1 litr maślanki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz i kwasek cytrynowy do smaku
- 1 kg ziemniaków
- 6 jaj
Opis dania
Sezon na ogórki w pełni, a upały wcale nie zamierzają szybko nas opuścić, dla ochłody polecam przygotowanie pysznego chłodnika ogórkowego. Jest on bardzo prosty, lekki i orzeźwiający. Przygotowanie chłodnika z ogórków nie wymaga dużego nakładu pracy, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie 15-20 minut!
Ja swój chłodnik przygotowałam na bazie maślanki i podałam z podsmażanymi ziemniakami oraz jajkiem w koszulce. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Ogórki dokładnie umyć, obrać ze skórki i opłukać. Ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki, przełożyć do garnka. Szczypiorek i koper posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do ogórków. Całość zalać maślanką i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną kwasku cytrynowego. |
2 Gotowe | Przygotowanie ziemniaków:Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć ziemniaczki tak, by zyskały złocisty kolor. |
3 Gotowe | Przygotowanie jajka w koszulce:UWAGA! Do przygotowania jajka w koszulce potrzebujemy jaj o temperaturze pokojowej. Każde jajko należy przygotowywać oddzielnie. Jajko wybić do małej miseczki lub filiżanki. W garnku zagotować 1 litr wody, po zagotowaniu dodać około 2 łyżki octu i zmniejszyć ogień. Woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Wodę zamieszać tak, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlać jajko i przestać mieszać - gotować około 3 minut. Jajko wyciągnąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku papierowym. |