Armaniak to wciąż nie tak bardzo popularny alkohol na rynku. Jeśli myślimy o alkoholach wysokoprocentowych, najczęściej pomyślimy o whisky, wódce, czy też koniaku. Profesjonalni koneserzy, ale też niezbyt zaawansowani gracze w świecie alkoholi coraz częściej skłaniają się jednak w stronę tego ciekawego trunku. Co może nam on zaoferować?
Co to armaniak?
Armaniak jest to rodzaj brandy, którego nazwa wywodzi się od francuskiego regionu Armagnac umiejscowionego w Gaskonii, w południowo-zachodniej Francji. Powstaje na skutek destylacji wina, a na ten moment wytwarza się go głównie w regionach takich jak Gers, Landes czy też Lot-et-Garonne. Napój dojrzewa w dębowych beczkach i najczęściej butelkuje się go w mocy 52-60% ABV.
Napój ten produkuje się głównie w trzech regionach produkcyjnych we Francji i to od nich najczęściej zależy jego profil smakowy. Bas armagnac produkuje najbardziej luksusowe armaniaki, w których wyczujemy głównie nuty śliwkowe; Ténarèze z kolei wytwarza mocno perfumowane alkohole, które oferują mocniejsze akcenty od trunków z pozostałych miejsc. Pozostaje jeszcze Haut armagnac, który produkuje najmniej alkoholu.
Armaniak to ciekawy alkohol
Armaniak a koniak
To, czym tak naprawdę różnią się od siebie te dwa alkohole to bardzo często zadawane pytanie. Główną różnicę pomiędzy koniakiem a armaniakiem będzie tutaj stanowić destylacja. Koniak dwukrotnie destyluje się w destylatorze, a z kolei armagnac poddawany jest destylacji kolumnowej. Trzeba jednak pamiętać, że różni się to od nowoczesnych przemysłowych destylatorów, których najczęściej używa się do produkcji neutralnych alkoholi, w tym wódki.
Jak możemy porównać te dwa trunki pod względem smaku? Można powiedzieć, że koniak podobny jest do wódki trzymanej na kuchennym blacie. Armaniak będzie przypominał nam z kolei wódkę przechowywaną w zamrażarce: jest nieco gęstszy i bardziej złożony.
Armagnac opuszcza destylator przy około 52–60% objętości alkoholu, a jeśli nie miesza się go lub umieszcza w beczce, zwykle będzie rozcieńczony do około 45-47% ABV; koniak dwukrotnie destyluje się w destylatorze, czego rezultatem jest 70% alkoholu.
Cena za armaniak
Od czego tak naprawdę zależy cena armaniaku? Nie wyróżnia się odrębnych typów armaniaku, a jedynie jego konkretne roczniki. Wszystkie etykiety mają umieszczoną informację o latach, w których powstały; każdy rocznik smakuje inaczej przez dany sposób warzenia i dojrzewania. Dzięki temu możemy cieszyć się różnorodnymi smakami tych samych znanych i szanowanych na rynku marek, które mają inny rocznik; ich ceny mogą sięgać nawet tysiące dolarów.
Warto znać oznaczenia konkretnych roczników. Rodzaj oznaczany jako VS liczy sobie od 2 do 5 lat, VSOP ma od 5 do 6 lat, XO czyli extra old wiekuje się od 6 do 10 lat i finalnie Hors D’Age starzony jest przez minimum 10 lat.
Kolorowo i rześko — sporą renomą cieszą się drinki z armaniakiem
Armaniak sklep
Rocznik to jedna z najważniejszych rzeczy, którymi należy się kierować podczas wyboru armaniaku. W sklepach jest obecnie dostępnych wiele różnych armaniaków o różnorodnych profilach smakowych. Warto jest także zadbać o odpowiednie szkło: napój ten najlepiej smakować w temperaturze pokojowej, w niewielkich kieliszkach z wąskim brzegiem. W ten sposób aromaty będą odpowiednio skoncentrowane.
Armaniak doskonale sprawdzi się w różnego rodzaju koktajlach. Ciekawym drinkiem będzie na przykład Sidecar, w którego skład wchodzą armaniak, sok z limonki, likier, skórka z pomarańczy i lód. Inna propozycja to Armaniak Sour, gdzie oprócz bazy z armagnacu znajdziemy angosturę, syrop cukrowy, sok z cytryny, kurze białko i lód. Składniki wybieramy w taki sposób, aby nie zabiły smaku naszego głównego bohatera.