Wafle ryżowe służą nam jako szybka i prosta przekąska. Cieszą się dużą popularnością, szczególnie wśród osób, które przeszły na dietę. Dlaczego warto je jeść i jakie dania możemy z nich przygotować?
Powstanie
Produkcja wafli jest dość prosta. Ich głównym składnikiem jest brązowy bądź biały ryż. Pod wpływem wysokiego ciśnienia i temperatury ziarna powiększają się i formują w krążek, który potem trafia na nasze stoły. Kupując je najlepiej wybierać te bez dodatku sztucznych aromatów. Im bardziej naturalny skład, tym lepiej dla naszego zdrowia. Oczywiście na rynku znajdziemy róże rodzaje wafli ryżowych. Na stronie kupiec.pl mamy do wyboru wafle z czarnuszką, ze słonecznikiem, a nawet z pestkami dyni. Z pewnością każdy z nas znajdzie coś dla siebie.
Co musimy wiedzieć?
Najważniejszą informacją, szczególnie dla osób, które są obecnie na diecie, jest maiła ilość kalorii. Oczywiście ich dokładny poziom zależy od rodzaju wafli, jakie wybierzemy. Średnio jednak w 100 gramach znajdziemy około 380 kalorii. Dostarczą nam one także węglowodanów, błonnika, magnezu oraz cynku.
Wykorzystanie wafli ryżowych
Okazuje się, że możemy je podawać nie tylko w formie kanapek. Rzecz jasna będą świetnie smakować z naszymi ulubionymi warzywami i szynką, ale śmiało możemy wykorzystywać je także w innych potrawach. Dla osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu, polecamy ciasteczka FIT. Czego będziemy potrzebować? Wafli, banana, jajek, daktyli i syropu klonowego (możemy zastąpić go miodem). Wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy małe ciasteczka. Wszystko pieczemy przez około 20 minut. Jeśli mamy ochotę na coś z czekoladą, zróbmy ciasto z dodatkiem wafli. Do tego będziemy potrzebować nieco więcej składników: mąki, cukru trzcinowego, dżemu, mleka, jajka, cynamonu, proszku do pieczenia i czekolady. Wszystkie składniki łączymy, wlewamy do formy i pieczemy 40 minut.
Odpowiednio wybrane wafle ryżowe będą dobrym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia. Sprawdzą się także, gdy mamy duży problem z nietolerancją glutenu.