Pomarańcze to bogactwo witamin i związków mineralnych. Zawierają bardzo dużą ilość beta karotenu, wody oraz witaminy C. Woda idealnie sprawdza się podczas wypłukiwania z organizmu toksyn. Natomiast witamina C to bardzo ceniony antyoksydant, który jest w stanie unieszkodliwić cząstki tlenu agresywne dla organizmu. Tym samym regularne spożywanie pomarańczy może mieć bardzo pozytywny wpływ na zdrowie oraz kondycję organizmu.
Lecznicze właściwości pomarańczy
Okazuje się, że nawet jedna pomarańcza jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C. Natomiast czerwone pomarańcze, poza beta-karotenem zawierają także antocyjany, które wpływają na czerwoną barwę dojrzałych pomarańczy. Dostarczają także całe bogactwo witamin, między innymi z grupy B, w tym kwas foliowy. Jest on bardzo korzystny dla kondycji skóry, lecz także nerwów. Pomarańcze to także źródło potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz rytm serca. Niezwykłą właściwością pomarańczy jest również możliwość blokowania pierwszej fazy komórek nowotworowych. Pomarańcze to także źródło błonnika, usprawniającego przemianę materii. Tym samym poleca się, aby spożywać pomarańcze wraz z błonkami rozdzielającymi cząstki, a także białą częścią skórki. Są one źródłem flawonoidów. Dzięki czemu wzmacniają działanie witaminy C. Jednakże pomarańcze to także bogate źródło związków polifenolowych, kwasów fenolowych oraz flawonoidów.
Działanie przeciwnowotworowe pomarańczy
Sok pomarańczowy wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe. Wynika to z zawartości flawonoidów, takich jak hesperydyna oraz naryngenina. Zgodnie z aktualnym stanem badań, regularne picie soku pomarańczowego może zmniejszyć ryzyko białaczki u dzieci, a ponadto działa zapobiegawczo przeciw rakowi wątroby oraz jelita grubego. Natomiast zbyt duże porcje soku pomarańczowego mogą wykazywać działanie toksyczne. Oznacza to, że we krwi pojawia się wówczas zbyt duża ilość potasu.
Uspokajające olejki eteryczne zawarte w pomarańczach
Pomarańcze posiadają niezwykle aromantyczną skórkę. Wynika to z zawartości olejków eterycznych, które uwalniają się w czasie krojenia. Charakteryzują się działaniem odprężającym i przeciwdepresyjnym. Skutecznie poprawiają nastrój. Dlatego warto wykorzystać gotowy olejek pomarańczowy, który można wlać do gorącej wody lub kominka stosowanego podczas aromatyzacji. Olejek pomarańczowy cechuje się także właściwościami antybakteryjnymi. Dlatego może być wykorzystywany w leczeniu trądziku oraz stanów zapalnych. Należy go jednak łączyć z innymi olejkami, na przykład jojoba lub avocado. Warto dodawać go także do kąpieli.
Wpływ pomarańczy na odchudzanie
Aby zaoszczędzić warto wykorzystać promocje na pomarańcze Gazetkowo.pl. Pomarańcze bardzo pozytywnie wpływają na stan zdrowia, a także na efektywność odchudzania. Są one bogate w błonnik, dzięki któremu zyskuje się poczucie sytości. Mają także bardzo niski indeks glikemiczny. Dzięki czemu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Pomarańcze zawierają także bardzo małą ilość kalorii, a jednocześnie dużą ilość witamin, minerałów, a także wody. Tym samym warto wykorzystywać je podczas diety odchudzającej.
Jedzenie pomarańczy podczas ciąży
Pomarańcze mogą wywoływać alergię, podobnie jak inne owoce cytrusowe. Dlatego zaleca się, aby kobiety w ciąży spożywały je tylko w niewielkich ilościach. Dzięki temu minimalizuje się ryzyko wystąpienia alergii.