Kuchnie świata- charakterystyka trzech najbardziej popularnych w Polsce kuchni świata
Choć kuchnia Polska należy do jednych z najbardziej popularnych w Europie, Polacy chętnie sięgają po przepisy z przeróżnych rejonów świata. Nic dziwnego- coraz więcej podróżujemy i tym samym stajemy się...
Przewodnik po typach makaronu – poznaj jego sekrety
Najlepszy makaron produkowany jest we Włoszech wyłącznie z wody i semoliny. Dobrze wysuszony, w niskich temperaturach, powinien mieć jasny kolor. Czym się różni prawdziwy makaron od znanych nam Polakom klusków?...
Błonnik – jakie ma właściwości i gdzie możemy go znaleźć?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, żeby osoby dorosłe spożywały 25-30 g błonnika dziennie. Wszystko po to, żeby zapobiegać chorobom układu krążenia, cukrzycy i innym problemom zdrowotnym. Jakie właściwości ma błonnik pokarmowy...
Przyprawy, dzięki którym dania smakują zdecydowanie lepiej
Nawet zwykłe, domowe gotowanie może nabrać wyszukanego smaku, jeśli tylko zadbamy o odpowiednie przyrządzenie każdego posiłku. Nawet jeżeli nie jesteśmy mistrzami, to istnieje sposób na to, żeby nieco poprawić swoje...
Pizza – ulubione danie Polaków na różne sposoby
Pizza – jej początki to wyrabianie płaskich placków chlebowych, które jadano już wieki temu. Od tamtych czasów danie to przeszło niesamowitą rewolucję. Dziś cieszymy się mnóstwem smaków, aromatów, ale i...
Jak długo można trzymać zamrożone produkty w lodówce?
Chłodzenie i mrożenie to dwa procesy, które pomagają zachować świeżość potraw na dłużej. W niskich temperaturach składniki spożywcze oraz gotowe dania zachowują swoje walory odżywcze, smakowe i wizualne. Jednak daty...
3 ciekawostki o cukrze, o których nie wiedziałeś
Cukier należy do węglowodanów, które w połączeniu z tłuszczami i białkiem stanowią podstawowe składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W opinii publicznej funkcjonuje aktualnie wiele błędnych stereotypów na temat...
Olej ryżowy: TOP zdrowotne właściwości oleju z ryżu
Czym olej ryżowy zasłużył sobie na popularność w Japonii czy Indiach? Czego nie wiemy o jego zastosowaniach? Olej ryżowy powstaje z otrąb ryżowych, które są bogate w błonnik. Jednak okazuje...
Dlaczego grill marki Köler to dobry wybór?
Decydując się na zakup nowego sprzętu do ogrodu, a w szczególności grilla, warto zastanowić się, jakie jego cechy są najważniejsze. Jakość wykonania, a może wpływ na zdrowie i łatwość obsługi?...
Sos sojowy – jasny czy ciemny?
Sos sojowy jest chyba jedną z najbardziej popularnych przypraw kuchni azjatyckiej. Sos sojowy stanowi bowiem nieodłączną część wielu potraw kuchni azjatyckiej, ale także coraz częściej znajduje swoje zastosowanie w niemal...